Din guide till rätt larm

Med ökad kriminalitet minskar vår egen trygghet – till och med i våra egna hem. En enkel lösning för att känna sig trygg och säker i sitt hem igen kan vara att investera i ett bra larm som många gånger avskräcker inbrottstjuvarna från att slå till.

Statistik visar att egendomar med larmsystem bara har en tredjedels så stor chans att bli utsatta för inbrott som ett oskyddat hem. Och de hus med larm som faktiskt råkar ut för ett inbrott, gör betydligt färre förluster än ett oskyddat hus.

Två huvudformer av hemlarm

Det finns två bastyper av hemlarm. Det ena är ett så kallat övervakningslarm som är kopplat via telefonlinjen till en larmcentral och som rapporterar vid inbrott. Det andra är ett vanligt larm som är monterat i ditt hus, som sänder ut en hög signal för att avskräcka tjuven och som påkallar uppmärksamhet och gör polisen varse om att någon tagit sig in i huset utan tillåtelse.

Övervakningslarm

larm för bostadenDet finns många olika paketerbjudande som du kan få när det gäller övervakningslarm, men i stort går det ut på att du betalar som en slags prenumeration för att larmcentralen tar emot din larmsignal och vid aktivering av larm kontaktar dig i ditt hem eller annat angivet nummer inom ca 30 sekunder. De ber dig då identifiera dig med namn och ditt valda lösenord. Kan du inte svara på detta så skickar larmcentralen polisen till ditt hus.

Villalarm

Ett vanligt villalarm som är monterat på ditt hus utan att vara kopplat till en larmcentral behöver inte alltid vara påkostat. Detta larm skickar en signal direkt till polisen och avger en hög signal, och ibland blinkande sirener, när det blir utlöst. Löses det ut i onödan och polisen kommer till platsen riskerar du dock att böter för falskt alarm.

Samma basfunktioner

Båda typerna av larm fungerar i övrigt på i stort sett på samma sätt som med sensorer utplacerade på väl valda platser för att bevaka ditt hem. Dessa sensorer finns både trådlöst och kopplade till kablar. Du har även möjlighet att få ditt larm kopplat till din smartphone för att få reda på om något händer när du är borta.

Att hitta rätt larm för just dig, som passar dina och din familjs behov av säkerhet och bevakning, kanske inte är det lättaste. Men genom en enkel sökning kan du lätt hitta många olika alternativ oavsett om du söker efter larm i Malmö, Göteborg eller Stockholm.